Ιστότοποι για Λατινική Αμερική

Kανάλι Youtube

Ιστότοποι γενικού περιεχομένου με θεματική αναφορά στη Λατινιή Αμερική

Berta Cáceres

Η συντρόφισσα Berta Cáceres, η μητέρα όλων των ποταμών, υπήρξε μία από τις κορυφαίες ιθαγενείς ακτιβίστριες στο Ονδούρας. Αφιέρωσε τη ζωή της αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, κυρίως για τη γη και τους φυσικούς πόρους. H Berta Cáceres, ή συντονίστρια και συν-ιδρύτρια του Συμβουλίου των Ιθαγενών Λαών του Ονδούρας, της COPINH, πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 3 Μαρτίου 2016 μέσα στο σπίτι της στη La Esperanza στη δυτική επαρχία Intibucá. 


Η Cáceres ήταν η σημαντικότερη ηγέτης στον αγώνα των Lenca ενάντια στη κατασκευή του υδροηλεκτρικού μεγα-φράγματος Zarca Dam Agua, ένα αμφιλεγόμενο έργο στην κοινότητα του Río Blanco, που ξεκίνησε και πάλι χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ήταν η Cáceres μαζί με άλλους κατοίκους, που οδήγησε μια επιτυχή εκστρατεία για να σταματήσει την κατασκευή του φράγματος, αλλά η κοινότητα συνέχιζε να αντιμετωπίζει συστηματικές πιέσεις.

Η Cáceres περιγράφεται από ανθρωπολόγους ως μια ξεχωριστή «δύναμη» και ένα βασικό σχήμα για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και εκμεταλλευτικών πολιτικών με τα έργα που απειλούν τα Αυτόχθονα δικαιώματα στο όνομα των εταιρικών κερδών.

Η Cáceres ήταν σημαντική τόσο για τα δικαιώματα των ιθαγενών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Lenca, και για τους αυτόχθονες πληθυσμούς από το Ονδούρας όσο και για ολόκληρο το κοινωνικό κίνημα του Ονδούρας και ό ρόλος της στην αντίσταση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν εξαιρετικά σημαντικός.

Παρά το γεγονός ότι η Cáceres προστατευόταν κάτω από τα προληπτικά μέτρα από την Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αστυνομική προστασία και παρά τις απεγνωσμένες φωνές της COPINH ότι έχουν αυξηθεί οι απειλές κατά της ίδιας και της κοινότητας των Lenca και παρά το παγκόσμιου κύρους Χρυσό Βραβείο Περιβάλλοντος Goldman που της απονεμήθηκε, δεν ήταν αρκετά για να προστατευτεί από τη βία των εταιρειών και της στρατιωτικοποίησης της Ονδούρας πού υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, όλοι τους ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί και υπεύθυνοι για την δολοφονία της.
Η Ονδούρα  είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα μέρη στον κόσμο για τη γη και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Υπάρχει διαδεδομένη οργή και αγανάκτηση σε όλη την Ονδούρα μετά τη δολοφονία της Cáceres και με την κοινότητα να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί την κληρονομιά του αγώνα που άφησε η Cáceres.

Iσπανόφωνοι ιστότοποι ~ Πηγές